Özbekistan

İpek yolu boyunca sıralanan ülkelerde yaşayan halkların çok eskilere dayanan kültürleri ve inançları zengin bir mozaik oluşturmakta. İpek Yolu sadece tüccarların değil, aynı zamanda orduların, göçlerin dolayısıyla da ideolojilerin, dinlerin, bilgelerin ve kültürlerin de yolu olmuştur. İpek Yolu güzergahını takip ederek Orta Asya tarihinin en güzel kültür miraslarını günümüze taşıyan ata diyarı Özbekistan'da efsanevi şehirleri keşfedeceğiz: Kızılkum Çölü; Karakalpakistan'da çölün ortasında avangard sanatı; çölde bir mücevher Hiva; sanki kumların arasından yeryüzüne fışkıran, eski dinsel merkez vaha-şehir Buhara; Timur'un doğduğu Şehrisebz; Timur'un ve torunu Uluğ Bey'in muhteşem başkenti Semerkant; Türkistan'ın metropolü Taşkent… Özbek ata sözü der ki: "Evrende iki büyük yol vardır, gökyüzünde Samanyolu, yeryüzünde İpek Yolu"… Bu seyahatte, Orta Asya'dan geçen İpek Yolu'nun büyük bir kısmını katederek, üzerindeki masal tadında şehirleri, buralarda yaşayan toplulukların kültürlerini ve bu topraklardan geçmiş büyük imparatorlukların izlerini keşfetme fırsatı...

TURUN ÖZELLİKLERİ

  • Orta Asya'nın bu bölgelerini ziyaret etmek için en iyi mevsimler, havanın daha ılık olduğu ilkbahar ve sonbahardır.
  • Seyahat programında, Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Hiva, Buhara, Şehrisebz ve Semerkant yer almakta.
  • Konaklamalar, biri hariç dört yıldızlı oteller ve başkentte beş yıldızlı otellerde.
  • Buhara'daki tarihî bir medresede folklorik gösteri.
  • Semerkant'ta Tarihî Kiyafetler Tiyatrosu'nda gösteri.
  • Semerkant'ta Özbek klasik müziği konseri.
  • Yemeklerde, Türk damak zevkine çok yakın olan Özbek mutfağının farklı lezzetlerinin tadımı.

Başlangıç Günü

23 Ekim Cuma günü saat 21:30'da İstanbul Havalimanı'nda buluşma.

24 Ekim 2020 Cumartesi Istanbul - Taşkent - Nukus

Türk Hava Yolları ile saat 00:40'da hareketle 07:10'da Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e varış. Karşılamadan sonra şehir merkezine transfer. Bir otelde kahvaltının ardından, başkentin keşfi için hareket. İpek Yolu güzergahı üzerinde önemli bir ticaret durağı olmasına rağmen Taşkent görkemli şehirler Buhara, Semerkant ve Hiva'ya göre daha mütevazı bir geçmişe sahip. Şehir, Arapların, Samanilerin, Karahanlılar ve Moğol asıllı Hıtaylarının egemenliğine girdi. Timur zamanında, XIV. yüzyılda bir bilim, sanat ve ticaret merkezi olarak en parıltılı dönemini yaşadı. XVI. yüzyılın ikinci yarısında Buhara Hanlığı tarafından ele geçirilen şehir, XVII - XVIII. yüzyıllarda Kazak ve Kalmuklar'ın denetimine geçmiş ve 1809 yılında Hokand Hanlığı topraklarına katılmış. Hokand Hanlığı'nın zayıflaması ile de, 1865 yılında Rus Çarlığı'nın eline geçti ve 1917 Devrimi'ninden sonra Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin bir parçası oldu. 1930 yılında Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti konumuna yükseldi. 1966 yılında yaşanan yıkıcı depremin ardından kent, büyük ölçüde yeniden inşa edilmiş. Geniş yolları, yeşil alanları, düzenli yerleşimi, sağlam altyapısı ile kent, Sovyet şehir planlamacılığının en önemli örneklerinden biridir. Taşkent, 1991'den beri de bağımsız Özbekistan Cumhuriyeti'nin başkenttir. Şehir turu esnasında, XIX. yüzyıl sanat eserlerinin görülebileceği Uygulamalı Sanatlar Müzesi; Timurlenk'in etkileyici bronz heykeli ile Amir Timur Meydanı; Sovyet döneminde Lenin Meydanı olarak adlandırılan kentin en güzel havuzlarının yer aldığı Bağımsızlık Meydanı; Ali Şir Nevai (Navoi) Opera ve Bale Tiyatrosu binası ile görkemli Tiyatro Meydanı gezilecek yerler arasında. Öğle yemeği yerel bir lokantada. Gezilerin ardından, havaalanına transfer ve seyahatin en kuzey noktası olan Nukus'a hareket. Uzbekistan Hava Yolları ile 1 saat 45 dakikalık bir uçuştan sonra Nukus'a varış. Karşılamanın ardından, otelimize transfer ve yerleşme. Akşam yemeği ve geceleme otelde.

25 Ekim 2020 Pazar Nukus - Hiva

Kahvaltının ardından, Nukus Müzesi'ni ziyaret. Bir kazı ekibiyle Karakalpakistan'a gelen İgor Savitsky adında bir arkeolog, ressam ve koleksyoncu, 1957'de Nukus'a yerleşir. Özbek ve Karakalpak sanatçılarının yanı sıra Sovyet yönetiminin sürgüne gönderdiği avangard sanatçılarının resimlerini ve diğer eserlerini toplar. Günümüzde, Savitsky'nin adını taşıyan Karakalpakistan Devlet Arkeoloji, Etnografya ve Sanat Müzesi, St. Petersburg'dan sonra en büyük Rus Avangard koleksyonunu barındırmakta. Bu son derece farklı ve etkileyici müze ziyaretinden sonra, İpek Yolu'nun kalbi Özbekistan'a bağlı özerk bir bölge olan Karakalpakistan'ın başkenti Nukus'ta gezinti: Karakalpak şair Berdakh'ın heykeli, belediye binası ve tiyatro göreceğiniz yerler arasında. Öğle yemeği'nin ardından, Özbekistan ve Türkmenistan sınırları içinde kalan, Ceyhun (Amu Derya) Nehri'nin döküldüğü Aral Gölü'nün güneyinde, Kızılkum ve Karakum çöllerinin arasında uzanan Harezm Bölgesi'ndeki vaha şehir Hiva'ya doğru yolculuk. Ahamenid İmparatorluğu'nun bir parçası olan Harezm'de İslam dini şehir, M.S. VII. yüzyılda Arapların eline geçince yayılmaya başlar. XI.-XIII. Yüzyıllar arasında Gazneliler ve Selçuklular zamanında çeşitli Türk boylarının Harezm'e gelip yerleşmeleri bölgenin Türkleşmesini sağlar. 1097 yılında Kutbeddin Muhammed'in, Sultan Sencer tarafından "Harezmşah" olarak Harezm valiliği görevine atanmasıyla, bölgede Harezmşahlar sülalesinin başladığı kabul edilir. XVI. yüzyılda Hiva Hanlığı'nın oluşmasıyla da bölgedeki hâkimiyet el değişir. Harezmşahlar ve Hiva Hanlığı dönemleri yeni başkent statüsüne kavuşan Hiva'nın altın çağını oluşturur. Rus saldırılarını geri püskürten Hive Hanlığı en sonunda 1873'te yenilerek Rusya'nın egemenliği altına girer. Bolşevik Devrimi'nden sonra diğer hanlıklarla birlikte Hiva Hanlığı da kaldırılarak yerine Harezm Sovyet Halk Cumhuriyeti kurulur ve Hiva şehride bu Cumhuriyetin merkezi yapılır.1924'te Özbek Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlanmasıyla politik önemini kaybeder. Hiva'ya varışı takiben tarihî şehir merkezindeki otelimize yerleşme. Akabinde, Hiva'nın keşfi için yürüyerek hareket. Gezinin ardından yerel bir restoranda akşam yemeği. Geceleme otelde.

26 Ekim 2020 Pazartesi Hiva - Buhara

Binlerce yıllık geleneklerini hala koruyan insanların yaşadığı çölün kapısı Hiva şehri İpek Yolu üzerindeki en önemli duraklardan birisidir. Sabah, İpek Yolu üzerindeki en önemli duraklardan birisi olan Hiva'daki tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınan büyüleyici güzellikteki İçhan Kalesi'nin yürüyerek keşfine devam. Hiva'nın kalbi olan tarihî İçhan Kalesi, çok iyi korunmuş ve yaklaşık 2.200 metre uzunluğundaki güçlü kerpiç surlarla çevrilidir. Günümüzde toprak rengi ve kızılın hakim olduğu bu kale, yeşil ve mavi çinilerle kaplı medreseler, camiler ve türbelerin parladığı, zamanın durduğu Orta Asya'nın en büyük açık hava müzesidir. İç kalenin burçları ve dört ana kapısı bulunmakta: güney'de Taş Kapı, Batı'da Ata Kapı, Kuzey'de Bahçe Kapı ve XIX. yüzyıla kadar İpek Yolu'da en büyük köle ticaretinin yapıldığı ve tam bir curcunanın hâkim olduğu Doğu'daki Pehlivan Kapı. Eski Kale anlamına gelen Kunya Ark kompleksi, Seyid Alaaddin Türbesi, Muhammed Emin Medresesi, Cuma Camisi, Abdullah Han Kervansarayı ve Medresesi, Allakuli Han Medresesi ve Kapalı Çarşısı, Pehlivan Mahmud Türbesi, inşaatı bitirilemeyen 26 metre yükseklikteki görkemli Kalta Minor Minaresi, Hoca İslam Camisi ve Hiva'nın simgesi 45 metrelik Minaresi, Şirgazi Han Medresesi, Hiva Hanlarının yazlık sarayı Taş Avlu, köle pazarının kurulduğu kalenin doğu kapısı Palvan-Darvaza gezilecek yerler arasında. Yerel bir restoranda öğle yemeğinden sonra, İpek Yolu güney güzergâhı üzerinde bulunan, uçsuz bucaksız Kızılkum Çölü'nün zorlu koşullarını geçen kervanların umutla beklediği, çölün güney ucundaki yemyeşil vaha ve kutsal şehir Buhara'ya otobüsle hareket. Akşam saaetlerinde Buhara'ya varış ve şehir merkezindeki otelimize yerleşme. Akşam yemeği ve geceleme otelde.

27 Ekim 2020 Salı Buhara

Buhara, Sogdiana ve Maveraünnehir bölgeleri üzerinde iz bırakan tüm etkileri yaşamış. Sasaniler tarafından zulüm görmüş ve buraya sığınan Hıristiyanlar, Nasturiler, Budistler ve Manişeistlerle şehir önemli bir entelektüel ve din merkezi olmuş. İslâmın fethinden sonra, IX. yüzyılın ortasından X. yüzyılın sonuna kadar Samanîlerin başkenti olan Buhara, Fars şiirinin babası Ebu Abdullah Cafer Bin Muhammed Rudeki ve Buhara'nın saray kütüphanesinde okuyan ve Batı'da Avicenna adıyla tanınan en büyük İslam bilginlerinden olan filozof ve hekim Ebu Ali İbn Sina gibi prestijli şair ve âlimlere ev sahipliği yaptı. Uğradığı birçok istila şehri âdeta bir mimarlık müzesine dönüştürdü: 709 yılında Araplar; IX. yüzyıldan XIII. yüzyıla kadar yaşayan, Türk tarihinin Orta Asya'daki temsilcisi olan ve İslamiyeti kabul ederek ilk Müslüman Türk Devleti olan Karahanlılar; 1220 yılında Cengiz Han'ın orduları; 1370 yılında, Tatarlar orduları ile devletin sınırlarını Hindistan'dan Anadolu'ya kadar genişletmiş olan Timur… Buhara, Samanîler ve Karahanlılar zamanında ilk altın çağını yaşamış. Özbek Şeybaniler 1506 yılında Buhara'yı ele geçirdikten ve 1561'de yönetim imparatorluğunun merkezini yaptıktan sonra şehir, Buhara Hanlığı olarak anıldı. XVI. Yüzyılda ise, inşa edilen yeni ticaret merkezleri, kapalı çarşılar, kervansaraylar ve orta Asya'da sanatlarını zirveye taşıyan minyatür ressamları ile Buhara ikinci altın çağını yaşamış. Cengiz Han soyundan olmayan Mangitler 1747'de Buhara'yı işgal ederler. 1785 yılında Buhara Emirliği ilan edilir. Buhara, bir zamanlar barındırdığı 300 caminin bir kısmı artık yok olsa bile, geçmişinin tüm cazibesini koruyabilmiş geleneksel bir şehirdir. Sabah, tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınan Buhara'nın kalbinin keşfi için hareket: Registan Meydanı; 1920 yılına kadar Buhara Hükümdarların ikamet ettikleri saray Ark Kalesi (İç Kale); Chor (Dört) Minare Medresesi; Kukeldaş Medresesi, Hanaka Medresesi, Nadir Divan Beyi Medresesi ve Nasreddin Hoca Heykeli'nin bulunduğu Lebi Havuz Kompleksi; Karahanlılar'dan kalma Orta Asya'nın en eski camisi Magaki Attari Camisi; Buhara'nın ruhani atmosferinin en fazla hissedildiği yer Poyi Kalo Meydanı; Karahanlılar tarafından yaptırılan 47 metre yüksekliteki görkemli Kalon Minare; Kalon Camisi; Miri Arap Medresesi; Timur'un torunun yaptırdığı Uluğ Bey Medresesi; Şeybaniler zamanında yaptırılan Abdülaziz Han Medresesi… Öğle yemeği geziler esnasında. Eski bir medresede folklorik gösteriler izlemesinden sonra yerel bir restoranda akşam yemeği. Geceleme otelde.

28 Ekim 2020 Çarşamba Buhara

Buhara İpek Yolu üzerindeki şehirlerin bugün de en mistik havaya sahip olanı. "Eğer bir iyilik tohumu dikilirse, yedi yılda büyür ve yedi yüz iyiliğe vesile olur" sözünü söyleyen Bahauddin Nakşibendii Buhara'da yaşamış. Bir zamanlar gayrimüslimlerin içeri alınmadığı için hep gizemli bir kent olarak kalmış. Demiryolunun gelişine kadar "yasak şehir" diye anılmaktaydı. Kahvaltının ardından, yürüyerek Buhara tarihî merkezinin keşfine devam: Orta Asya'daki pişmiş tuğladan yapılmış ilk mimari yapı İsmail Samani Türbesi; Harezm mimarisinin izlerini taşıyan Hz. Eyüp Çeşmesi; benzersiz süslemeleriyle Bolo Havuz Camisi; kubbeli çarşılar... Otelde öğle yemeği. Öğleden sonra ise Buhara'nın dışında yer alan önemli tarihî eserleri gezmek üzere yola çıkış: doğu ve Rus Mimarisi'nin izlerini taşıyan göz alıcı son Buhara Emiri'nin Yazlık Sarayı olan zarif "Sitora-i-Mokhi-Khosa"; Orta-Asya'da İslam dininin kökleşmesinde büyük rol oynayan sufi din adamı Bahauddin Nakşibendi Küllyesi ve türbesi (kutsal edilen kompleks hala bir hac yeri olarak kullanılmakta) gezileri. Gezinin ardından, şehir merkezindeki otelimize dönüş. Akşam yemeği yerel bir restoranda. Geceleme otelde.

29 Ekim 2020 Perşembe Buhara - Şehrisebz - Semerkant

Sabah, Buhara'dan 280 kilometre uzaklıktaki Semerkant'a doğru otobüsle hareket. "yeşil şehir" anlamına gelen, Pamir Dağı'nın eteklerindeki Şehrisebz'e doğru yola devam. Türk-Moğol soyundan gelen Timur'un 1336 yılında doğduğu, tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınan Şehrisebz (eski Keş) gezisi. Şehir, Timur'un yaptırdığı yazlık konutu Ak Saray'ın harabeleri, sarayın bahçesindeki savaşçı'nın büyük heykeli ve Dorus Saidat anıt kompleksi ile ünlü. Timur, yazlık sarayı yakınlarında, genç yaşta ölen iki oğlu Cihangir ve Ömer Şah için ve kendisi için de bir mezar odası bulunan bir türbe-cami kompleksi inşa ettirmişti. Özbekçe "demir" anlamına gelen Timur, Çin sınırından Ege Denizi'ne kadar, o günkü dünyanın büyük bir bölümünü ele geçirmişti. Fakat Amir Timur Çin seferine çıkarken Otrar'da (güney Kazakistan) beklenmedik ölümünden sonra, bedeni mumyalanarak defnedilmek üzere, Şehrisebz'in yerine başkent Semerkant'a götürüldü. Şehrisebz ayriyeten Timur'un büyük torunu Uluğ Bey tarafından 1437 yılında yapılmış olan Kok Gumbaz Camisi ve meditasyon evi olarak bilinen Dorut Tilovat'a ev sahipliği yapmakta. Yerel bir restoranda öğle yemeği ve gezinin ardından Semerkant'a doğru yola devam. Akşamüstü Zeravşan Irmağı vadisinde bulunan Özbekistan'ın ikinci büyük şehri Semerkant'a varış ve otele yerleşme. Akşam yemeği yerel bir restoranda. Geceleme otelde.

30 Ekim 2020 Cuma Semerkant

Semerkant tarihî kenti dünya kültürlerin kavşağı ve buluşma noktasıdır. Antik Efrasiyab olarak M.Ö. VII. yüzyılda kurulan Semerkant, XIV.-XV yüzyıllar arasında ki Timurlu döneminde nakış gibi işlenmiş, görkemli binalarla donatılarak altın çağını yaşamış. Savaşçı ve sert kişiliğiyle hızla yükselen Timur, Barlas aşiretinin lideri oldu. Gençken bir savaşta yaralanan Timur'un ayağı aksak olmuştu. Bu yüzden düşmanları Timur "Lenk" (Aksak Timur) lakabını taktı. Soylu bir aileden gelmediği için Han olamayan Timur'a Amir denmiş. Timur gerçekten büyük bir stratejist ve muzaffer bir komutan idi fakat imparatorluğunu kurarken acımasız ve gaddar olduğu için çok kan döktü. Ancak fethettiği şehirlerden çok sayıda bilim adamı, mimarı ve sanatçıyı başkenti Semerkant'a getirdi ve yağmalarla ele geçirdiği büyük servetle zamanın en görkemli şehrini ve bilim merkezini yarattı. Büyük torunu Uluğ Bey ise, imparatorluğun bu altın çağına ilim ve irfan kattı. İki gün boyunca tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınan Timur'un efsane başkenti ve çevresinin keşfi: Uluğ Bey tarafından kurulmuş ve bizzat kendisinin burada matematik ve astronomi dersleri verdiği yıldızlarla bezeli Uluğ Bey Medresesi, aslan ve ceylan figürleri ile süslenmiş Şir Dor Medresesi ve altın süslemeli Tellakari Medresesi ile çevrili Semerkand'ın Kalbi Registan Meydanı; Timur'un eşi Bibi Hanım için yaptırdığı, çinileriyle ve Kufi yazılarla süslü Bibi Hatun Camisi. Her türlü ürünün bulunduğu, İpek Yolu'nun en büyük pazarlarından olan meşhur Siyab Pazarı'nda serbest zaman. Son olarak da Efrasiyab gezisi. Semerkant şehrinin bilinen ilk yerleşimi Efrasiyab höyüğü 1220'li yıllardaki Moğol İstilası sırasında tahrip edilerek terk edilmiş. Fakat tepede bulunan Şah-ı Zinde Türbesi nedeniyle önemini hiçbir zaman yitirmemiş. 676 yılında Maveraünnehir'de Müslümanlığın yayılmasına çalıştığı sırada öldüğü rivayet edilen Hz. Muhammed'in yeğeni Kasım b. Abbas'ın mezarının etrafında daha sonraki dönemlerde yapılan türbelerle oluşan bu yapılar topluluğu, Kasım bin Abbas'ın şehit olmasına izafeten Şah-ı Zinde (Yaşayan Şah) olarak isimlendirilmiş. Şah-ı Zinde mezarlığı kompleksi gezisiden sonra, antik kentin tarihine ışık tutan Efrasiyab Arkeoloji Müzesi gezisi. Özbek millî kıyafetleri millet kültürünün ayrılmaz bir parçası. Özbekistan'ın düğün, milli danslar, sanat, tarihi giysi gibi geleneklerini daha iyi tanıyacağınız Tarihi Kiyafetler Tiyatrosu'nda gösteri izleme. Öğle yemeği ve akşam yemeği yerel bir restoranda. Geceleme otelde.

31 Ekim 2020 Cumartesi Semerkant - Taşkent

Kahvaltının ardından, Semerkant gezisine gösterişli kapısı ve kubbesiyle Gur Amir olarak adlandırılan ve aynı zamanda bir aile kabristanı olarak kullanılan Timur'un Türbe'si ile devam. Türbede ayrıca Timur'un oğulları Mîran Şah ve Şâhruh ile birlikte diğer iki torunu Pîr Muhammed Mirza ve Uluğ Bey, hocası Aziz Nur Seyyid Bereke gömülüdür. Ardından Uluğ Bey Rasathanesi gezisi. Dedesinin aksine Ulu Bey ülkeler fethetmekten ziyade, gökyüzü âleminde araştırmalar yapmayı, gök kubbenin sırrını çözmeye çalışmayı tercih etmişti. Timur'un torunu büyük matematikci ve gökbilimci Uluğ Bey tarafından 1428 yılında şehrin yakınlarında bir tepede yaptırılan rasathane, Semerkant'ın bilimde ulaştığı en yüksek noktayı temsil etmekte. 48 metre çapında, 3 katlı ve yaklaşık 30 metre yüksekliğindeki gözlemevi, medresesinde yapılan matematik ve astronomi çalışmalarını pratiğe uygulamak için ve ilim dünyasına sunmak gayesiyle yapılmıştı. Rasathane 1449 yılında Uluğ Bey'in öldürülmesinden hemen sonra dindar fanatikler tarafından kısmen yıkıldı ve kütüphanesi yağmalandı. Daha sonra, geleneksel bir kağıt atölyesini ziyaret. Semerkant şehrinin diğer bir özelliği ise dut ağacı liflerinden üretilen meşhur Semerkant kağıdı imalâtıdır. Kağıt, Çin'den, Orta Asya'ya oradan da İran'a geçti. Çin'in dışında ilk defa Semerkant'ta kağıt yapım merkezi kuruldu. X. Yüzyıla kağıt yapımında başka merkezlerin ortaya çıkmasına rağmen Semerkant rekabet edilemez yüksek kaliteli kağıt üreten bir merkez olarak kendi statüsünü korudu. Konak şeklindeki geleneksel bir milli Özbek evinde öğle yemeğinden sonra, Semerkant'tan yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta modern İslam mimarisinin bir örneğini olan İmam Buhari Kompleksi gezisi. İslam dininin en büyük muhaddisi sayılan İmam Buhari'nin türbesinin içinde bulunduğu bu anma kompleksi 1998 yılında inşa edilmiş. Akabinde tren istasyonuna transfer ve saat 17:00'de Afrosiyab hızlı treni ile hareketle, saat 19.10'da Taşkent'e varış. Akşam yemeğinin ardından otele transfer ve yerleşme. Geceleme otelde.

01 Kasım 2020 Pazar Taşkent

Kahvaltının ardından, Orta Asya'nın en yüksek nüfusuna sahip olmasına rağmen mimari yapısı ve büyük yeşil alanları ile en güzel şehirlerinden biri olan Taşkent'in keşfine devam. İlk olarak, Taşkent'in kutsal kalbi Hast İmam (Hazreti İmam) Meydanı gezisi: XVI. yüzyılda Şeybaniler zamanında Taşkent'i yöneten Timur'un torunları tarafından inşa edilmiş Barak Han Medresesi; baş Cuma Cami olarak kullanılan Tila Şeyh Camii. Cami'nin kütüphanesinde Irak seferinden dönen Timur tarafından Semerkant'a getirilen, Halife Osman'ın VII. yüzyıldan kalma orijinal Kur'an-ı Kerim'i sergilenmekte... Daha sonra, hala ticarette taşıdığı önemi gözlemleyebileceğiniz Juva Meydanı'ndaki tarihî Chorsu Çarşısı; 1978 yılında hizmete giren ve Orta Asya'nın ilk metrosu olan, her istasyonu farklı mimari biçimlerde yapılmış ayrı bir tarzda dekore edilmiş olan Taşkent metrosu gezilecek yerler arasında. Öğle yemeği geziler esnasında yerel bir restoranda. Oteldeki odalarınızı akşamüstüne kadar kullanabilirsiniz. Yerel bir restoranda veda yemeğinin ardından havaalanına transfer.

02 Kasım 2020 Pazartesi Taşkent - İstanbul

Türk Hava Yolları ile saat 02:35'te İstanbul'a hareket. Saat 05:45'te İstanbul'a varış.
Nukus: Jipek Joli 3 *
Tripadvisor'a Git
video thumbnail
video thumbnail
video thumbnail
Hiva: Orient Star Hotel Hiva 3 * Superior
Tripadvisor'a Git
video thumbnail
video thumbnail
video thumbnail
Buhara: Minorai Kalon 4 *
Tripadvisor'a Git
video thumbnail
video thumbnail
video thumbnail
Semerkant: Orient Star Hotel Semerkant 4 *
Tripadvisor'a Git
video thumbnail
video thumbnail
video thumbnail
Taşkent: Radisson Blu Taşkent 5 *
Tripadvisor'a Git
video thumbnail
video thumbnail
video thumbnail
Rezervasyon Şartları:
Talebiniz üzerine tura kaydınız opsiyonlu olarak 7 gün tutulur. Bu süre sona ermeden toplam tur bedelinin % 25 ini kapsayan ön ödemeyi yaptığınız takdirde rezervasyonunuz kesinlik kazanacaktır. Opsiyon süresi sonunda ön ödeme yapılmadığı takdirde talebiniz otomatik olarak iptal edilecektir. Bakiye, yurtiçi gezilerde seyahatin başlamasından 30 gün öncesine kadar, yurtdışı gezilerde seyahatin başlamasından 45 gün öncesine kadar tamamlanmalıdır. Ödemelerin belirtilen süre içinde yapılmaması durumunda rezervasyon iptal olmuş sayılır.
Ücrete dahil olan hizmetlerimiz
  • İstanbul/Taşkent/Nukus ve Taşkent/İstanbul uçak biletleri (ekonomi sınıfı);
  • Semerkant/Taşkent arası Afrosiyab hızlı tren bileti (ekonomi sınıfı);
  • 1. günden 9. güne kadar 9 akşam yemeği;
  • 1. günden 9. güne kadar 9 öğle yemeği;
  • Programdaki geziler ve ören yerleri girişleri;
  • Tüm bahşişler ( Tur Lideri Bahşişi hariç* ) ;
  • Rehberlik hizmetleri;
  • Havaalanı vergileri;
  • Özbekistan vizesi için davet mektubu;
  • Seyahat sigorta paketi.
Ücrete dahil olmayan hizmetlerimiz
  • Programda belirtilmeyen geziler;
  • Tur lideri bahşişi*;
  • Her türlü kişisel harcama;

* Dünyanın Renkleri özel seyahat sigortası paketi tüm seyahat ücretlerine dahil olup, Dünyanın Renkleri Seyahatleri'ne katılan bütün yolcuları kapsar. İlk ödemeyi yaptığınız anda size verilen poliçenin : Mesleki Sorumluk bölümü ödenen ücretin % 100 'ünü, Zorunlu Nedenlerle Seyahat İptali bölümü ise ödenen ücretin %90'ini teminat altına almaktadır.
85 yaş ve üstü yolcularda Zorunlu Nedenlerle Seyahat İptali durumunda ödenen ücreti sigorta kapsamamaktadır.



* Turlarımızda, sizin takdirinize bağlı olduğunu düşündüğümüzden dolayı ücrete dahil etmediğimiz Tur Lideri bahşişi için , bu turda kişi başına 45 $ düşünmek gerekir.


Vize

Özbekistan için vize uygulanmıyor ancak pasaportunuzun 6 ay geçerli olması gereklidir.

ÖNEMLİ DUYURU:
Seyahate katılacak gezginlerin pasaportlarında (yeşil pasaportlar dahil) gidecekleri her ülke için, en az ve karşılıklı iki boş sayfaları olması gerekmektedir. Bazı ülkelerde karşılıklı iki sayfanın boş olmaması sorun yaratabilmektedir.